11 januari 2009

min nya favoriträtt

ok inte världens finaste bild, den är snodd!
min nya favoriträtt är defintivt risotto! det är så fasligt gott och enkelt att göra med det som man har hemma. nyckeln till en riktigt god och krämig risotto är parmesanosten och olivoljan (extra vergine såklart), det går också bra med riven pecorino-ost. hur som helst, i italien så står det oftast på riset om det passar till risotto. i sverige ska man tydligen använda avorio- eller långkornigt ris.

börja med att koka upp buljong (grönsaks, om man är veg som jag), ca 8 dl till fyra personer, och hälften till två personer. medan buljongen kokar så fräser man förslagsvis en halv gul lök och en klyfta vitlök lite lätt i en kastrull + de grönsaker man vill ha i risotton (t.ex. zucchini, paprika, svamp, sparris, ärtor, whatever liksom). glöm inte att salta & peppra. sedan i med riset bland grönsakerna, ca 4 dl till fyra pers.. spä på med lite buljong, koka upp på svag värme och rör heeeela tiden, spä på med mer vatten när det börjat torka till sig, och rör, rör, rör. när det gått ungefär tjugo minuter bör riset vara klart. blanda i lite parmesan och olivolja mot slutet. om du gillar timjan så är det gott i också. jag brukar alltid strö över en massa extra parmesan över risotton för det är så jädrans gott. en varm, krämig risotto är allt man behöver efter en hård arbetsdag för att le mot livet igen. så det så.

övrigt: de mesta kända risotto-varianterna är risotto alla milanese (lök+saffran) och risotto med karljohan-svamp (ristto con fungi porcini).

Inga kommentarer: